Ιώσεις, γρίπη και κρυολόγημα

Ιώσεις, γρίπη και κρυολόγημα

Καθημερινά ακούμε γύρω μας για νέες ιώσεις, γρίπη και κρυολογήματα που τους κρύους μήνες του χειμώνα διαρκώς αυξάνονται.

Και αν αναρωτιέστε πόσες φορές το χρόνο μπορεί να κρυολογήσω; Η απάντηση είναι: Πολλές. Για το κοινό κρυολόγημα, ο μέσος όρος έχει υπολογιστεί ότι είναι περίπου τρεις τέτοιες ιώσεις κάθε χρόνο.

Σήμερα είναι γνωστά περισσότερα από 500 είδη ιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι οποίοι αντίστοιχα μπορούν να προκαλούν διαφορετικά είδη νόσων.

Συνήθως πρόκειται για τις κοινές λοιμώξεις του αναπνευστικού - απλό κρυολόγημα - με συμπτώματα όπως βήχας, συνάχι ή πυρετός.

Τόσο ο χειμώνας όσο και οι μήνες πριν και μετά από αυτόν, μας προκαλούν άγχος καθώς βλέπουμε γύρω μας συνεχώς ανθρώπους που υποφέρουν από ιώσεις ή κρυολόγημα. Ιδιαίτερα για όσους κυκλοφορούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή δουλεύουν σε χώρους που εύκολα μεταδίδεται ο ιός, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Η πρώτη συμβουλή που ακούμε από τους ειδικούς είναι να μην παίρνουμε αντιβιώσεις χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος και φυσικά χωρίς να έχουμε συμβουλευτεί τον γιατρό μας, ώστε να γίνει διάγνωση και να χορηγηθεί σωστή θεραπευτική αγωγή σε περίπτωση που πραγματικά χρειάζεται.

Επίσης, συχνά υπάρχει σύγχυση μεταξύ γρίπης και κοινού κρυολογήματος, καθώς τα συμπτώματα μοιάζουν. Όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα συμπτώματα της γρίπης είναι εντονότερα και εμφανίζονται πιο απότομα. Έχουμε δηλαδή υψηλότερο πυρετό, έντονους πόνους στη μέση και τους μυς, βήχα, εφιδρώσεις και ρίγη, με πιθανό πρόβλημα και του πεπτικού συστήματος. Στη γρίπη, ο ασθενής νιώθει έντονη δυσαρέσκεια και δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, τα συμπτώματα διαρκούν 3 με 5 ημέρες και στη συνέχεια υποχωρούν.

Για την προφύλαξη μας, οι ειδικοί συστήνουν ξεκούραση. Σε κάθε περίπτωση αδιαθεσίας είναι σημαντικό να επικοινωνούμε με τον θεράποντα ιατρό. Συνήθεις συμβουλές είναι η ανάπαυση στο σπίτι, η κατανάλωση πολλών υγρών και όταν είναι αναγκαίο, αναλγητικών που βοηθούν στην ανακούφιση από πυρετό και μυαλγίες. Οι ταμπλέτες για τον λαιμό, που μπορεί να μας υποδείξει και ο φαρμακοποιός μας, μπορεί επίσης να φανούν βοηθητικές.

Αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μόνο για τις μικροβιακές λοιμώξεις και πάντα ύστερα από την υπόδειξη και τη συνταγή γιατρού.

Αναφορικά με τις ιώσεις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε 3 με 4 ιώσεις, μάλιστα τους χειμερινούς μήνες μπορεί να είναι αρκετά κοντά η μία στην άλλη και ο ασθενής να μην καταλάβει τη διαφορά.

Ένα από τα συχνότερα και ίσως πιο ενοχλητικά φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε τον χειμώνα είναι ο πονόλαιμος και σχεδόν πάντα προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις. Ένας παράγοντας που τις πολλές φορές επηρεάζει τον λαιμό μας είναι η αλλαγή θερμοκρασίας, από ένα ζεστό σε ένα κρύο περιβάλλον. Η υπερκατανάλωση των σκευασμάτων, όπως είναι για παράδειγμα οι παστίλιες που μπορούμε να παίρνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες ανά 2 ώρες, δεν βοηθούν απαραίτητα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, γι΄ αυτό πρέπει να συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας.

Δυστυχώς ακούμε αρκετά συχνά την άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών, χωρίς την συμβουλή του γιατρού μας. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η χορήγηση ακατάλληλου αντιβιοτικού ή η λανθασμένη δοσολογία, ακόμα και η πρόωρη διακοπή του συνιστούν κακή χρήση και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον οργανισμός μας.

Στο Doctor Care Λειτουργεί Παθολογικό Τμήμα στελεχωμένο με εξειδικευμένους Ιατρούς.