Ακμή, τι ισχύει και τι όχι. Mύθοι και αλήθειες

Ακμή, τι ισχύει και τι όχι. Mύθοι και αλήθειες

Τι είναι ακμή;

Εμφανίζεται μόνο στην εφηβεία; Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορεί να την προκαλέσουν; Τα ερωτήματα είναι πολλά και συχνά οι απαντήσεις δημιουργούν έναν μύθο γύρω από το φαινόμενο.

Το φαινόμενο της ακμής ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, καθώς οι συνέπειες της επηρεάζουν συχνά το άτομο και στην καθημερινότητα του. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα γύρω από την ακμή; Τι ισχύει και τι όχι;

Τι ισχύει:

1. Η απώλεια βάρους, ιδιαίτερα στην περίπτωση παχύσαρκων ατόμων, βελτιώνει το φαινόμενο της ακμής. Στις γυναίκες αυτό συμβαίνει, καθώς με την ισορροπία του βάρους βελτιώνονται και οι ορμόνες τους, συγκεκριμένα τα αυξημένα ανδρογόνα επανέρχονται στα φυσιολογικά τους όρια.

2. Η ακμή στην πλάτη, ή πιο σωστά η ακμή της ράχης, είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο στους εφήβους και ιδιαίτερα στους άνδρες που μπορεί να συνεχίσει να τους ταλαιπωρεί και στην ενήλικη ζωή τους.

 3. Το φαινόμενο της ακμής μπορεί να προκαλέσει κνησμό και πολλές φορές πόνο, με αποτέλεσμα ο ασθενής να προκαλεί με τα νύχια του τραυματισμό στο δέρμα του, ακόμα και ουλές. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς τα στίγματα εάν μολυνθούν μπορεί να αφήσουν μόνιμα σημάδια στο δέρμα.

4. Στους άνδρες πράγματι σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται βαρύτερη ακμή και αυτό συμβαίνει εξαιτίας της τεστοστερόνης.

Τι Δεν ισχύει:

1. Πότε εμφανίζεται η ακμή; Είναι ευρέως διαδεδομένο ότι η ακμή εμφανίζεται στην εφηβεία. Ωστόσο, αν και ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων που εμφανίζουν ακμή βρίσκονται σε αυτή την ηλικία (η οποία μπορεί να ξεκινάει στα 12), δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εμφανίζεται και σε ενήλικες.

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν ακμή πριν την έμμηνο ρύση ή στην εγκυμοσύνη. Αυτό μπορεί να συμβεί για παράδειγμά, καθώς στην περίοδο της εγκυμοσύνης η παραγωγή του σμήγματος αυξάνεται, οι σμηγματογόνοι πόροι δεν καταφέρνουν να το διοχετεύσουν στην επιφάνεια και δημιουργούνται τα σπυράκια.

2. Υπάρχει η πεποίθηση ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ακμή. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ευρήματα επίσημων ερευνών που μπορούν να το αποδείξουν. Σε κάθε περίπτωση όμως όσοι αποφεύγουν αυτή την επιβλαβή, εν γένει, συνήθεια, βοηθούν τον οργανισμό τους σε πολλά επίπεδα και όχι μόνο για την υγεία της επιδερμίδας τους.

 3. Πολλές τροφές, όπως η σοκολάτα, τα λιπαρά, τα τηγανητά αλλά και το γάλα, ευθύνονται σύμφωνα με κάποιους για την εμφάνιση της ακμής ή την επιδείνωση της ακμής. Ούτε σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, μία ισορροπημένη διατροφή βοηθάει τον οργανισμό μας και την υγεία μας άμεσα. Επίσης, αν βλέπουμε ότι κάποια τροφή μας επηρεάζει αρνητικά σε οποιοδήποτε τομέα καλό είναι να μετριάζουμε την κατανάλωση της.

 4. Ακόμα, υπάρχουν κάποιες θεωρίες ότι η ακμή προκαλείται από βρώμικα χέρια και την μόλυνση κάποιας πληγής που έχει προκληθεί στο πρόσωπο μας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι πιο πολλές βλάβες της ακμής είναι άσηπτες.

 5. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο ήλιος δεν θεραπεύει την ακμή, όπως πιστεύει αρκετός κόσμος. Μπορεί ο ήλιος να αποξηράνει τα σπυράκια και να δημιουργήσει ένα καμουφλάζ λόγω του χρώματος που μας δίνει, ωστόσο με το πέρας του καλοκαιριού, όταν επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας, επιστρέφει και η ακμή σε ίδιο ή σε μεγαλύτερο βαθμό.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να ενημερωνόμαστε σωστά και να λαμβάνουμε υπόψη μας πάντα τη γνώμη του ειδικού για την ορθή διάγνωση, τη θεραπεία και την επίλυση των συμπτωμάτων μας.

 

image

Στο Doctor Care Λειτουργεί Τμήμα Ιατρικής Αισθητικής στελεχωμένο με εξειδικευμένους Δερματολόγους & Πλαστικούς Χειρουργούς.

Εφαρμόζονται Ειδικά Ιατρικά Πρωτόκολλα Αισθητικής που σε συνδυασμό με υπερσύγχρονα  μηχανήματα εξασφαλίζουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα Doctor Care εξασφάλισαν για εσας
Μοναδικες Ιατρικές θεραπίες "Ακμής"
σε τιμές γνωριμίας απο 49€