AIDS. Σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες εμφανίζεται ο ιός.

Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου που από το 1988 καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.) διοργάνωσε στην Αθήνα το 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν «τα πρόσφατα ελληνικά επιδημιολογικά δεδομένα», «οι προκλήσεις στο χρόνο έναρξης της θεραπείας», «επιστημονικές προτάσεις και θεραπείες για το μέλλον» αλλά και νεότερα δεδομένα στη θεραπεία όπως και ζητήματα που αφορούν στην ενημέρωση και την πρόληψη. 

Όπως μας είπε ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Ε.Μ.Α.Α. και διευθυντής ΕΣΥ στην Α’ Παθολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ, παθολόγος-λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Κολλάρας «σταθερός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων από την HIV λοίμωξη στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα με 120-125 νέα περιστατικά κάθε χρόνο και 700 νέους φορείς πανελλαδικά» Και παρότι σύμφωνα με τα στοιχεία το ετήσιο κόστος περίθαλψης εκτιμάται στα 6.500 ευρώ ανά ασθενή, με τα αντιρετροϊκά να κοστίζουν έως 1000 ευρώ μηνιαίως, το κόστος τους καλύπτεται από τα νοσοκομεία. Αυτό συμβαίνει ακόμη και με τους ανασφάλιστους «Σήμερα παρακολουθούνται στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του «ΑΧΕΠΑ» 1400 άτομα από τα οποία «το 20%-30% είναι ανασφάλιστοι». 

Χτυπά όλο και μικρότερες ηλικίες

Σύμφωνα με τον κ. Κολλάρα δύο είναι τα ανησυχητικά στοιχεία που αξίζει να δώσουμε προσοχή. Το πρώτο αφορά στο γεγονός ότι τα ποσοστά δε μειώνονται στην πλειοψηφία των οροθετικών που είναι ομοφυλόφιλοι άντρες. Σημειώνει μάλιστα πως «ένας στους τέσσερις που είναι μολυσμένοι από τον ιό δεν το γνωρίζει» Τους επιστήμονες ανησυχεί εξίσου ότι μειώνονται συνεχώς οι ηλικίες στις οποίες εμφανίζονται τα κρούσματα. Οι περισσότεροι είναι 30-35 χρόνων αλλά ο μέσος όρος μειώνεται συνεχώς στους κάτω των 30.

Χρήση Προφυλακτικού και Έγκαιρη Διάγνωση

Όπως τονίζει ο κ. Κολλάρας η σωστή ενημέρωση από τις μικρές ηλικίες και μέσω της οικογένειας και του σχολείου αλλά και η έγκαιρη διάγνωση του ιού μέσω της διενέργειας του τεστ για το HIV μπορούν να αποβούν σωτήριες καθώς οι οροθετικοί μπορούν εγκαίρως να αρχίσουν αντιρετροϊκή θεραπεία και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή με προσδόκιμο επιβίωσης όπως αυτό του μη μολυσμένου ατόμου. Επίσης μειώνονται οι πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό, αν λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και αλλάξουν τον τρόπο  ζωής τους. Ταυτόχρονα κοστίζουν λιγότερο στο σύστημα υγείας σε σύγκριση με έναν οροθετικό ο οποίος δε θα διαγνωστεί έγκαιρα και δε λάβει θεραπεία. Σχετικά με τη σπουδαιότητα της πρόληψης ο κ. Κολλάρας επιμένει πως «η χρήση προφυλακτικού σώζει» γι αυτό και είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση. «Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι στα παιδιά και στους εφήβους υπάρχει μεγάλο κενό ενημέρωσης σε ό,τι αφορά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τον ιό HIV». Ο ίδιος προσθέτει ότι  η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS δημιούργησε ένα έξυπνο διαδραστικό παιχνίδι το οποίο απευθύνεται σε μαθητές της β’ και γ’ λυκείου. Μέσα από το συγκεκριμένο παιχνίδι το οποίο πραγματοποιήθηκε πέρυσι σε 25 σχολεία των δήμων Θεσσαλονίκης, Θερμαϊκού και Καλαμαριάς και 21 της Αττικής, οι νέοι ενημερώνονται για τους τρόπους μετάδοσης του ιού HIV/AIDS και για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν. Φέτος το πρόγραμμα αρχίζει το Δεκέμβριο από το 10ο ΓΕΛ και το 12ο Λύκειο Θεσσαλονίκης. Το μήνυμα που επιδιώκει να μεταφέρει το παιχνίδι είναι ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε αλλά ούτε και να εφησυχάζουμε!

Πηγή : Tηλεφωνική συνέντευξη από την δημοσιογράφο Τσόρμπα Χ. του Βεργίνα TV με τον Γεν. Γραμματέα της ελληνικής εταιρείας μελέτης και αντιμετώπισης του A Παναγιώτης Κολλάρας - Γεν. Γραμματέας της ελληνικής εταιρείας μελέτης και αντιμετώπισης του Aids, διευθυντής ΕΣΥ στην Α’ Παθολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ, παθολόγος-λοιμωξιολόγοςids και διευθυντή ΕΣΥ στην Α’ Παθολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ, παθολόγο-λοιμωξιολόγο Παναγιώτη Κολλάρα.