Η αντιμετώπιση των κεφαλαλγιών στο μέλλον

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κεφαλαλγία είναι στις 20 πρώτες παθήσεις ανά τον κόσμο, που προκαλούν σημαντικό πρόβλημα αναπηρίας. Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ πάσχουν από ημικρανία περίπου 28 εκατ. ασθενείς, ηλικίας άνω των 12 ετών (21 εκατ. γυναίκες και 7 εκατ. άνδρες), ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατ. άτομα υποφέρουν από κεφαλαλγίες. Πρόσφατες μελέτες θέλουν την κεφαλαλγία να είναι η 3η σοβαρότερη αιτία αναπηρίας στον κόσμο, ενώ όπως αναφέρουν, δυστυχώς χτυπούν ως επί το πλείστον παραγωγικές ηλικίες με μεγαλύτερο πληθυσμό γυναίκες.

Αυτά τόνισε, με αφορμή την 1η συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας, και το 1ο Christmas meeting της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας (EHF) 2015 (10ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κεφαλαλγίας) που γίνονται στη χώρα μας τις επόμενες μέρες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών Δήμος Δ. Μητσικώστας. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος, γίνεται με τα φάρμακα νέας γενιάς καθώς και με ειδικές συσκευές, διεγέρτες του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Σύμφωνα με τον κ. Μιτσικώστα, το κέντρο του πόνου εντοπίζεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας και μεταφέρεται σε όλο τον εγκέφαλο μέσω του νευροπεπτιδίου CGRP. «Σημαδεύοντας το νευροπεπτίδιο αυτό γλιτώνουμε επί της ουσίας από τον πονοκέφαλο», όπως μας εξηγεί ο γιατρός.

Όπως ανέφερε, ο κ. Μιτσικώστας στη φαρέτρα των γιατρών αναμένονται 4 νέα μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία είναι σε μελέτες φάσης ΙΙΙ αυτή τη στιγμή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις μελέτες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα και σε 3-4 χρόνια από σήμερα οι θεραπείες αυτές θα είναι στην αγορά. Επίσης, όπως αναφέρθηκε, ένα σκεύασμα εξ αυτών, της εταιρείας Amgen, πιθανότατα θα είναι το πρώτο που θα βγει καθώς, μπήκε πιο γρήγορα από όλα στις μελέτες φασης ΙΙΙ. Το συγκεκριμένο σκεύασμα μάλιστα αναμένεται στην Ευρώπη να διανεμηθεί από την εταιρεία Novartis, έπειτα από συνεργασία που έχουν υπογράψει οι δύο εταιρείες.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί εκ των ασθενών έχουν σοβαρό πρόβλημα φαρμακοφοβίας. Μια μελέτη με την ονομασία Nocebo που έγινε στο Ναυτικό νοσοκομείο για τα έτη 2011 – 2012 σε 2.400 ασθενείς υπό τον κ. Μητσικώστας, έδειξε ότι 1 στους 20 ασθενείς σταματάει την αγωγή του για την καταπολέμηση της κεφαλαλγίας λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσικώστας, οι ασθενείς αυτοί χαρακτηρίζονται με την ιατρική ορολογία «Nocebo» (σαν την ορολογία placebo–εικονικό φάρμακο), γιατί θεωρούν τα φάρμακα για την καταπολέμηση του πόνου, κάτι σαν «φαρμάκι», ότι δηλαδή θα τους κάνουν κακό. Αυτό κάνει τους γιατρούς να αποφεύγουν να τους παρέχουν πολλά φάρμακα.

Εκτός λοιπόν, από τις μελέτες στα μονοκλωνικά αντισώματα, μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση των κεφαλαλγιών θα παίξουν στο μέλλον και οι διεγέρτες. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια διπλή τυφλά ελεγχόμενη μελέτη για το διεγέρτη του πνευμονογαστρικού νεύρου (Gamma Cord), σε 14 ευρωπαϊκές χώρες συν τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στην Ελλάδα έχουν επιλεγεί 15 ασθενείς στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ ενώ, η τελική συλλογή ασθενών οι οποίοι πληρούν όλα τα κριτήρια θα γίνει μέχρι το Μάιο του 2016.

Όπως ανέφερε ο κ Μητσικώστας, εκτιμάται ότι οι διεγέρτες στο μέλλον θα γίνουν θεραπείες 1ης γραμμής. Ανέφερε μάλιστα ότι το Cefaly® e-TNS (External Trigeminal Nerve Stimulation), ο πρώτος εξωτερικός νευροδιεγέρτης του τριδύμου νεύρου, για την πρόληψη και θεραπεία της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας, έχει τελειώσει τη διαδικασία μελετών. Είναι εγκεκριμένο με CE Mark από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει πιστοποιηθεί στα ιατρικά πρότυπα του ISO και έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Επίσης, ένας ακόμα διεγέρτης κυκλοφορεί ήδη ευρέως στην Αγγλία ο οποίος δημιουργεί μαγνητικό συσχετισμό και καταστέλλει τον πόνο.

Οι διεγέρτες σύμφωνα με τον κ. Μιτσικώστα, είναι ιδανικοί για πιο ήπιες μορφές κεφαλαλγίας αλλά και για nocebo ασθενείς που φοβούνται τα φάρμακα. Επίσης, δεν έχουν παρενέργειες, απλά προς το παρόν είναι λίγο δύσχρηστες λόγω μεγέθους, αν και προβλέπει όπως είπε, ότι στο μέλλον θα γίνουν ακόμα πιο εύκολες στη χρήση και μεταφορά τους.

 Πηγή: http://iatrikesexelixeis.gr