Η ανορεξία οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη

Είναι η πρώτη φορά που η διατροφική διαταραχή έχει συνδεθεί με μια φυσική μόλυνση 

Η ανορεξία μπορεί να προκληθεί από βακτήρια που συγχέουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να επιτίθενται στον εγκέφαλο και να προκαλούν το συναίσθημα της αηδίας για το φαγητό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι η πρώτη φορά που η διατροφική διαταραχή έχει συνδεθεί με μια φυσική μόλυνση, σε αντίθεση με την παραδοσιακή άποψη η οποία υποστηρίζει ότι η ανορεξία οφείλεται σε ψυχολογικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ πιστεύουν επίσης ότι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS) και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) έχουν τις ρίζες τους σε παρόμοιες παθολογίες.

Πιστεύουν ότι τέτοιες σοβαρές καταστάσεις είναι απλώς το αποτέλεσμα ψυχικών τραυμάτων ή ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Οι ερευνητές επισημαίνουν το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πολύ περισσότερο επιρρεπής σε αυτοάνοσες νόσους – όπως κακοήθης αναιμία – όπου το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αρχίζει να επίθεται στα υγιή κύτταρα.

Ομοίως οι γυναίκες έχουν περίπου δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ανορεξία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και CFS. Ο Dr Quenton Wessels από το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, υποστηρίζει ότι οι ασθένειες ξεκινινούν όταν ο οργανισμός ενιμετωπίζει την επίθεση ορισμένων βακτηρίων τα οποία στρέφονται σε υγιή μέρη του σώματος.

«Είναι πραγματικά μια περίπτωση πλαστοπροσωπίας», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται σε κάτι που είναι ξένο με την παραγωγή ενός αντισώματος το οποίο στη συνέχεια επιτίθεται σε κάτι άλλο. Τα αυτόματα- αντισώματα ενεργούν στο σύστημα του εγκεφάλου το οποίο προκαλεί ακραία συναισθήματα συμπεριλαμβανομένων της αηδίας και του φόβου. Αυτά στη συνέχεια “μπαίνουν” στο μυαλό των εφήβων κοριτσιών τα οποία σκέφονται το ιδανικό σχήμα και το μέγεθος του σώματος. Η αηδία και ο φόβος για το φαγητό ξεκινούν και μαζί με αυτά ξεκινά και η ανορεξία.  Πιστεύουμε ότι τα συγκεκριμένα βακτήρια είναι σαν μικρόβια μέσα μας τα οποία καθορίζουν τη διάθεσή μας για φαγητό».

Περίπου 750.000 άνθρωποι στη Βρετανία υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές και άλλοι 75.000 από ανορεξία. Επτά εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία έχουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ενώ 250.000 έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Πηγή: www.protothema.gr