Γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων προ των πυλών

Ερευνητές του Ινστιτούτου «Φράνσις Κρικ» στη Βρετανία δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν πειράματα γενετικής τροποποίησης εμβρύων. Η έρευνα αυτή θα βοηθήσει σύμφωνα με τους εμπνευστές της στην καλύτερη κατανόηση των αρχικών σταδίων της δημιουργίας της ζωής, στην ανάπτυξη νέων αποτελεσματικότερων θεραπειών γονιμότητας και στον εντοπισμό των αιτιών που οδηγούν σε επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Πρόκειται για μια επαναστατική μεν αλλά και αρκετά αμφιλεγόμενη έρευνα για αυτό και απαιτείται έγκριση από τις αρμόδιες βρετανικές αρχές για να ξεκινήσει. Η ερευνητική ομάδα υπέβαλε την σχετική αίτηση στην υπηρεσία Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η υπηρεσία αποφάσισε να την εγκρίνει και θα καλέσει τους ερευνητές τα επόμενα 24ωρα να δώσουν επιπλέον εξηγήσεις πριν ανακοινώσει την απόφαση της.

Οι ερευνητές θα τροποποιήσουν γονίδια εμβρύων που περισσεύουν από ινστιτούτα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι ερευνητές θα παίρνουν ένα γονιμοποιημένο ωάριο και θα προχωρούν στη γενετική τροποποίηση του εξαλείφοντας συγκεκριμένα γονίδια. Θα παρακολουθούν την ανάπτυξη του ωαρίου για διάστημα μιας εβδομάδας και στη συνέχεια θα το καταστρέφουν.

Ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν με αυτόν τον τρόπο να αποκρυπτογραφήσουν τους γονιδιακούς μηχανισμούς που μετατρέπουν ένα «φρέσκο» γονιμοποιημένο ωάριο σε υγιές έμβρυο. «Αν και οι έρευνες σε ποντίκια και άλλα ζώα έχουν βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν πολλά πράγματα για την ανάπτυξη των εμβρύων εντούτοις είναι απαραίτητο να γίνουν μελέτες σε ανθρώπινα έμβρυα για να φωτιστούν τα πρώτα στάδια ανάπτυξης τους» αναφέρουν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας.

Υπέρ και κατά

Η συγκεκριμένη έρευνα έχει προκαλέσει θετικές αλλά και αρνητικές αντιδράσεις. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα σε θεμελιώδες επίπεδο της επιστημονικής έρευνας. Οι επαναλαμβανόμενες αποβολές επηρεάζουν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων και το πρόβλημα δεν έχει ερευνηθεί σε βάθος. Όταν συμβαίνει μια αποβολή οι γιατροί λένε συνήθως στα ζευγάρια απλά να προσπαθήσουν ξανά. Είναι πολύ σημαντικό να αυξήσουμε τις γνώσεις μας πάνω σε αυτό το πρόβλημα» αναφέρει η Σάρα Νόρκρος, στέλεχος της οργάνωσης Progress Educational Trust που βοηθά άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας και γενετικών ασθενειών.

«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή έρευνας που εμπεριέχει την καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Comment on Reproductive Ethics.

Πηγή: in.gr